• Son Güncelleme : 10.10.2017 15:36
  • Haber Giriş : 11.10.2017 17:54
  • Etkinlik : 10.10.2017

Karşılıksız Cekte Adli Para Cezasınına İlişkin İptal Kararı Yayımlandı

Anayasa Mahkemesi, 10.10.2017 gün ve 30206 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 26.07.2017 gün ve 2016/191 E. 2017/131 K. no’lu kararı ile, çekle ilgili “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet verenler hakkında adli para cezasına hükmedilirken, çekin karşılıksız kalan miktarı, bu miktara uygulanacak temerrüt faizi, karşılıksız kalan miktar için icra veya iflas takip masrafları ve yargılama giderlerinin de göz önünde bulundurulacağına ilişkin 5941 sayılı Çek Kanunu’nun 5. maddesinin, 15.07.2016 gün ve 6728 sayılı Kanunun 63. maddesi ile değiştirilen 1 numaralı fıkrasının 2. cümlesinin: “…çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Kanuna göre ticari işlerde temerrüt faizi oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile takip ve yargılama gideri toplamından…” bölümünü, faizin hangi tarihe kadar işletileceğinin belirtilmemesi, takip masraflarının değişkenlik gösterebileceği, icra mahkemesinde açılan davada yargılama giderlerinin önceden belirlenmesinin mümkün olmaması nedenleri ile, suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırılık gerekçesi ile iptaline karar verdi.

Maddenin iptal edilmiş son hali:

Ceza sorumluluğu, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı

MADDE 5 – (1) (Değişik: 15/7/2016-6728/63 md.) Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunur. Ancak, hükmedilecek adli para cezası; çek bedelinin karşılıksız kalan miktarı, (…) az olamaz. Mahkeme ayrıca, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına; bu yasağın bulunması hâlinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının devamına hükmeder. Yargılama sırasında da resen mahkeme tarafından koruma tedbiri olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına karar verilir. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı, çek hesabı sahibi gerçek veya tüzel kişi, bu tüzel kişi adına çek keşide edenler ve karşılıksız çekin bir sermaye şirketi adına düzenlenmesi durumunda ayrıca yönetim organı ile ticaret siciline tescil edilen şirket yetkilileri hakkında uygulanır. Koruma tedbiri olarak verilen çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararlarına karşı yapılan itirazlar bakımından 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 353 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü uygulanır. Bu suçtan dolayı açılan davalar icra mahkemesinde görülür ve İcra ve İflas Kanununun 347, 349, 350, 351, 352 ve 353 üncü maddelerinde düzenlenen yargılama usulüne ilişkin hükümler uygulanır. Bu davalar çekin tahsil için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut şikâyetçinin yerleşim yeri mahkemesinde görülür.

(…):“çekin üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Kanuna göre ticari işlerde temerrüt faizi oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile takip ve yargılama gideri toplamından”

Kararı görmek için tıklayınız.