• Son Güncelleme : 26.09.2017 13:54
  • Haber Giriş : 26.09.2017 13:54
  • Etkinlik : 16.09.2017

Okul Servis Yönetmeliği Hızla Değiştirilmeli

Servis aracında unutulan çocuklar ve servisçilerin okul bahçesinde silahlı çatışmaya girmeleri bardağı taşıran son damla oldu. Servis firmalarının tutumu ve yönetmelikteki boşluklar gündemin ön sıralarına yerleşti. Veliler tedirgin, gözler devlette.

Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğine göre, sadece cinsel istismar ile uyuşturucu suçlarından, Kabahatler Kanununa göre sarhoşluktan hüküm giymiş kişiler servis şoförü olamıyor. Cinayet, yaralama, tehdit, gasp ve aile içi şiddet suçuna karışanların önünde ise bu işi yapmaları için bir engel yok.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, 16 Eylül 2017 Cumartesi günü katıldığı Kanal B Televizyonu haber programında, “Ağır suçlardan hükümlü ya da yargılanmakta olan kişilerin durumu yargıya taşınsaydı uluslararası sözleşmeler doğrultusunda bu tür kişilerin servis şoförlüğü yapamayacağı açıkça ortaya çıkabilirdi” dedi.

Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukları korumak, kollamak konusunda devletin sorumluluğu bulunduğunu belirten Tuskan,  suç işlemiş, hüküm giymiş olmak bir yana, bütün bu konuda yargılanan kimselerin bile servis şoförlüğü yapamaması gerektiğini, çünkü yargılama süreçlerinin çok uzun sürdüğünü,  su sürede şüpheli o suçu işlediyse, bu şoföre çocukların nasıl teslim edileceğini sordu.

Aydeniz Tuskan, vakit geçirmeksizin yönetmelik değişikliğine gidilmesi ve güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı.