• Son Güncelleme : 23.09.2017 00:58
  • Haber Giriş : 19.09.2017 12:06
  • Etkinlik : 17.09.2017

Yargıda Çok Ciddi Bir Kalite Sorununun Bulunduğu Bir Dönemden Geçiyoruz

İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi eğitmenleri, 17 Eylül 2017 Pazar günü Baronun sosyal tesisi Barobahçede kahvaltıda biri araya geldiler.

Burada konuşan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, “Çok özgün bir hizmet verdiğinizi biliyoruz. Son derece sıkıntılı biri dönemden geçiyoruz, işin siyasal yönü, hukuksal yönü bizi ayrıca ilgilendiriyor. Bu yönün bize yansıyan açısı sadece avukatlık bakımından değil, yargıçlıkta da, savcılıkta da çok ciddi bir kalite sorununun konuşulduğu bir dönemde hizmet yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Üniversitelerin fütursuz bir biçimde açıldığını, hukuk fakültelerinin sorumsuzca çoğaldığını belirten Durakoğlu, bunlara ek olarak avukatlığın sınav verilmeden yapılıyor olması gibi sorunların bir türlü önü alınamayan sorunlar yumağını oluşturduğunu bildirdi.

Adalet bakanlığının yeni bir tasarısıyla avukatlık sınavı geliyor gibi göründüğünü, bu gerçek olsa bile sınava şu anda fakültelerde bulunan öğrencilerin mezun olmasından sonra bu sınava başlanacağını kaydeden Mehmet Durakoğlu, bunun dört ya da beş yıl sonda 160 bin avukatın olduğu bir dönemde başlayacağı anlamına geldiğini, bu sayının Türkiye’nin ihtiyacını ifade etmediğini söyledi.

Bu durumun getirdiği inanılmaz sorunların yaşanacağını ve özellikle genç avukatların bu sorunlarla daha da yoğun karşılaşacaklarının altını çizen Durakoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “ Ve siz onara avukatlığın ne olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini anlatmaya çalışıyorsunuz. Karşılaşacağımız sorunları biliyoruz, bu gelecekte giderek büyüyecek sıkıntıları ifade ediyor.  Bu sorunları belli bir noktaya kadar taşıyabileceksek, bunu başaracak olanlar yine sizlersiniz. Bu nedenle gönüllülük esasına dayalı ve özverili biçimde genç meslektaşlarımıza avukatlık mesleğinin önemini anlattığınız için Baro yönetimi olarak sizlere müteşekkiriz”.

Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta Staj Eğitim Merkezi eğitim kadrosunda görev alan meslektaşların bu işi gönüllü olarak yaptıklarını ve bunun içi önemli sonuçlar alındığını söyledi.

Usta, şikâyetlerin giderek azalmaya başladığını, yılda 4 bin kişinin eğitim aldığını, stajını tamamladığını ve avukatlık ruhsatı aldığını bildirdi.

Genelde yaşanan sorunlar yüzünden sadece hukuk devleti değil, vicdanların da zedelendiğini ifade eden Seyit Usta, “Türkiye’de kimse kimseye güvenmiyor artık. En güvenilir yargı organı, en güvenilmez hale geldi. Bir toplumda adalet konusunda bu derecede dejenerasyon yaşanıyorsa o toplum düzeni büyük tehlikelerle karşı karşıya demektir” dedi.

Avukatlık mesleğini dünyanın en onurlu mesleği olduğunu, genç avukatlara bunları anlatmaya çalıştıklarını hatırlatan Usta, avukatlığın, haksızlıklara, adaletsizliklere tepki gösteren, direnen, isyan eden bir meslek olduğunu, Staj Eğitim Merkezinin temel görevinin de böyle avukatlar yetiştirmek olduğunu vurguladı.

Toplantının sunumunu yapan SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu da genel avukat algısı kalitesini yükseltmek amacıyla harcanacak emeğin çok önemli olduğunu söyledi. SEM eğitmenlerinde bu çabayı gördüğünü belirten Naipoğlu, başta yönetim olmak üzere tüm eğitmenlere ve stajyerlere teşekkür ettiğini bildirdi.