• Son Güncelleme : 23.09.2017 23:41
  • Haber Giriş : 15.09.2017 09:26
  • Etkinlik : 11.09.2017

Cumhuriyet Gazetesi Davasında Yeni Tahliye Yok

Cumhuriyet gazetesi davasının 11 Eylül 2017 Pazartesi günü Silivri’de İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davanın ikinci oturumunda mahkeme 6 tutuklu sanığın tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma, 25 Eylül 2017 Pazartesi gününe ertelendi.

Duruşma salonuna öncelikle sanık yakınları alındı. Duruşmaya 33 Milletvekili, yabancı heyetler, basın mensupları ve İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de bulunduğu 160 kadar avukat katıldı. Katılımın yüksek olması nedeniyle izleyicilerin ve avukatların bir kısmı salona alınamadı. Davayı çok sayıda yerli, yabancı gazeteci de izledi.

FETÖ/PDY, DHKP/C ve PKK /KCK örgütlerine üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemekle' suçlanan 18'i Cumhuriyet gazetesi çalışanı 20 kişi hakkındaki davanın ikinci duruşmasına Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Kadri Gürsel'in de aralarında bulunduğu altısı tutuklu 18 sanık katıldı. Hakkında ek iddianame düzenlenerek Cumhuriyet gazetesi ana davası ile birleştirilen gazetenin muhasebe servisi çalışanı Emre İper de ifade verdi.

Bazı tanıkların dinlendiği duruşmada söz alan sanıklar da haklarında iddiaların mesnetsiz olduğunu ve suçsuz olduklarını savundular.

Davaya ilişkin görüşünü açıklayan duruşma savcısı, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren mevcut delil durumu, delilerin toplanmamış olması, delilleri karartma ihtimalinin bulunması, adli kontrolün yeterli olmayacağı gerekçesi ile Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Emre İper ile Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Mahkeme altı tutuklu sanığın tutukluluklarının devamına karar vererek duruşmayı 25 Eylül Pazartesi gününe erteledi.

Duruşmanın sona ermesinden sonra mahkeme önünde kararı yorumlayan konuşmalar yapıldı.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, yargının kurucu unsuru avukatlar olarak halka adalet borçlandıklarını söyledi.

Bu davanın Cumhuriyet Gazetesi davası olmaktan çok öte bir anlam içerdiğini belirten Durakoğlu, “Avukat olan sanıkların, sanık olmayan avukatları olarak cezaevine ziyarete gittiğimizde bir kamera vardı. Bunu bir KHK yaptı. Bu dava OHAL ve KHK rejimi içinde götürülüyor. Bu rejim bizi başka bir noktaya götürüyor. Bu dava mahkemenin davası olmanın ötesinde anlam içeriyor” dedi.

Davanın hukuki değil, siyasi bir dava olduğunun altını çizen Mehmet Durakoğlu, bu ülkede halkın yüzde 70’inin yargıya güvenmediğini kaydetti. Durakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dava Cumhuriyet davası değil. Yargı bağımsız mı değil mi, onun kararı çıkacak. Biz çok borçlandık. Yargının kurucu unsuru avukatlar olarak halka adalet borçlandık. Bu ülkenin insanlarına bir şey söyleyelim istiyoruz. Ben sizden tahliye talep ediyorum da aslında talep ettiğimin tahliyenin çok ötesinde bir şey olduğunu söylemeye çalışıyorum".

Yapılan diğer konuşmalardan sonra toplantıya katılanlar sessizce dağıldılar.