• Son Güncelleme : 10.06.2017 12:30
  • Haber Giriş : 16.06.2017 01:36
  • Etkinlik : 14.06.2017

Ülkemizin Hukukla Sorunu Var

Staj Eğitim Merkezi yeni eğitim dönemi açılışı, 14 Haziran 2017 Çarşamba günü saat 13.00’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Açılışta konuşan Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sinan Naipoğlu, Staj Eğitim Merkezinin kuruluşu, amacı, örgütlenmesi ve çalışmaları konusunda bilgi verdi.

Avukatlık Staj Yönetmeliğine uygun olarak 4 haftalık eğitim programı uygulandığını belirten Naipoğlu, derslere katılma zorunluluğunun bulunduğu, ancak aksama olduğunda telafisinin mümkün olduğunu söyledi.  Naipoğlu, uygulanacak eğitim programının esasları ve aşamaları hakkında açıklamalarda bulundu.

İlk dersin konuk konuşmacısı Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu, yaşadığı somut örnekler üzerinde hukukçu değerlendirmeleri yaptı.

Hukukçuyu, görmediği, duymadığı, bilmediği olaylar ı çözmek durumunda olan kişi olarak niteleyen Mahmutoğlu, “Belki de biz doktorlardan farklı olarak, avukat, hâkim, savcıdan oluşan üçlü bir faaliyetle sorunu çözmeye çalışıyoruz. Çok zor bir iş, o nedenle de meslek sevgi ister, ilgi ister, dürüstlük ister, samimiyet ister” dedi.

Hukuk devleti olmanın bir prensipler silsilesi olduğuna vurgu yapan Mahmutoğlu, hukuk devletinin sadece ceza hukukuna özgü bir alan olmadığını, hukuk devletinin her yerde egemen olması gerektiğini bildirdi.  Hukukla yurttaşlarımız arasındaki ilişkinin doğru bir ilişki olmadığını ifade eden Fatih Selami Mahmutoğlu,  “Biz kuralları ve prensipleri seven bir toplum değiliz. Biz aslında hukuka aykırı davranma bilincinin yüksek olduğu bir ulusuz. Devlet, aslında görevini tam olarak yerine getirmiyor, bu çerçevede vatandaşlarımızın da hukuka aykırı davranma bilincinin devamlı arttığını görüyoruz. Bu, ülkemizin hukukla bir sorunu olduğunu gösteriyor. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor” dedi.

SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta da konuşmasında avukatlık mesleğinin önemine vurgu yaptı.

Avukatlık stajını daha nitelikli bir hale getirmek için çalıştıklarını belirten Usta, nitelikli bir avukat olmanın koşulları üzerinde durarak şunları söyledi: “ Mesleğimiz, okuma, araştırma ve inceleme mesleğidir. Bunları yapmadan avukatlık mesleğini yürütemezsiniz. Sadece hukuk kitaplarını okumak yeterli değildir. Her türlü kitabı okumak ve dünyayı tanımak zorundayız. Avukatlık mesleği üç boyutlu bir meslektir.  Yani sıradan bir meslek değildir. İnsan sevgisi olmayan hukukçu başarılı olamaz”.