• Son Güncelleme : 24.05.2017 17:53
  • Haber Giriş : 16.05.2017 15:18
  • Etkinlik : 14.05.2017

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına Feyzioğlu Yeniden Seçildi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 34. Olağan Genel Kurul toplantısı 13-14 Mayıs 2017 tarihlerinde Ankara’da yapıldı.

TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, yeterli çoğunluğunun bulunduğu gerekçesiyle toplantıyı açtı. Daha sonra verilen önerge çerçevesinde Başkanlık Divanı oluşturuldu. Divan Başkanlığına İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Başkan Vekilliğine Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Üyeliklere İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ve Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay seçildi.

Divan Başkanı Durakoğlu, Genel Kurul’u Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Atatürk, şehitlerimiz ve yitirdiğimiz meslektaşlar için saygı duruşuna davet etti. Bunu İstiklal Marşımızın okunması izledi.

Divan Başkanı Durakoğlu yaptığı kısa konuşmada, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulunu çok önemli bir zaman diliminde yapıldığını söyledi. Bugün Türk yargısının derin bir kriz içersinde bulunduğunu,  bu toplantının yurttaşların yargıya güvensizliğinin doruğa ulaştığı bir evrede yapıldığını belirten Durakoğlu, şunları söyledi: “Ülkenin yargıç ve savcılarının üçte biri meslekten ihraç edildi. Dörtte biri de terör örgütü üyeliği isnadıyla hapisteler. Ülkemiz olağanüstü hal koşullarında yönetiliyor, ana yargısal denetimden yoksun KHK’lar temel özgürlükleri askıya alan nitelikleriyle mesleğimizi ve yaşamımızı derinden etkiliyor. Üstelik geleceğimizi büsbütün değiştirecek bir anayasanın halkoylamasının üzerinden daha bir ay bile geçmedi. Gündem başlıklarından, bu ülkede ilk etkilenen mesleğin avukatlık olduğunu söylemek her halde abartı değildir. Bugün söyleyecek sözümüz olmalıdır. Sesimiz de sözümüz de yükselmelidir. Bu Genel Kurul, umudun Genel Kurulu olmalıdır. Başkanlık divanı olarak bu umutların yeşermesine katkı vereceğiz”.

Durakoğlu gündem gereği açılış konuşmasını yapmak üzere TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğluna söz verdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ten devraldıkları bir davanın sahibi olduklarını belirten Feyzioğlu, bu davayı sonuna kadar götüreceklerini ve savunacaklarını söyledi. Türkiye Barolar Birliği'nin asli görevinin hukukun üstünlüğünü korumak, insan hakları ihlalleriyle mücadele etmek olduğunu belirten Feyzioğlu, yargı bağımsız, tarafsız, etkin ve hesap verebilir olmadığında hukukun üstünlüğünden söz edilemeyeceğini, hukukun üstünlüğü olmayan bir yerde de demokrasiden bahsedilemeyeceğini bildirdi.

Yargının siyasallaştığı bir yerde, hâkimin iktidardan emir almaya başladığı bir yerde, avukatın bilgisinin, dosyaya hizmetinin, işinin peşini bırakmamasının zerre kadar değeri olmayacağını hatırlatan Metin Feyzioğlu, “Devletin, hiçbir ayrım yapmadan herkesi kucaklamasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın sağladığı güveni yaşamayı bekliyoruz“ dedi.

Anayasa değişikliğinin kabul edildiği halk oylamasına da değinen Metin Feyzioğlu, halkın en az yüzde 50'sinin anayasa değişikliği sürecinin eşit olmayan şartlarda gerçekleştiği görüşünde olduğunu ifade etti.

Türkiye Barolar Birliği'nin son yönetim kurulu toplantısında, milletin üzerinde uzlaşabileceği, kuvvetler ayrılığını esas alan, milli egemenliği koruyan, vatandaşların hak ve hürriyetlerini güvenceye alan bir anayasa değişikliği taslağının hazırlanması karan alındığını açıklayan Feyzioğlu, söz konusu taslağın sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ve vatandaşların değerlendirilmesine sunulacağını bildirdi. Feyzioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “79 baro, 102 bin avukat kol kola girdiğinde ben biliyorum ki kazanamayacağımız hiçbir dava yoktur”.

Genel Kurulda İstanbul Barosu adına konuşan önceki dönem İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal,Emperyalist kuşatma ve saldırı altındaki Türkiye, tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşarken cumhuriyetin kurucu değerlerinden akıl ve bilimden uzaklaşmanın bedeli ödenmektedir” dedi.

Ortadoğu’nun küresel düzeyde dizaynı için emperyalizmin oluşturduğu kan ve ateş çemberinin ülkeyi kıskaca aldığını belirten Kocasakal, Türkiye’nin hukuk devletinden, demokrasiden gün geçtikçe uzaklaştığını, toplumun kutuplaştırıldığını, anayasal düzenin tahrip edildiğini, yargının açık bir biçimde siyasal iktidara bağlanmak suretiyle hukuk güvenliğinin yok edildiğini bildirdi. Kocasakal, “Toplumun endişe ve umutsuzluk içinde olduğu bu tarihsel dönemeçte İstanbul Barosu olarak milletimize söyleyecek sözümüz, tarihe düşürecek notumuz ve yürüyecek yolumuz vardır” dedi.

YSK'nın referandumda hileye, fesada onay vererek suç işlediğini, hukuki sonuçlarının er ya da geç tezahür edeceğini, şekli meşruiyetten yoksun anayasa değişikliğiyle millete ait egemenliğin tek kişiye devredildiğini belirten Ümit Kocasakal, "Anayasamızın ilk üç maddesi fiili olarak değiştirilmiştir. Türkiye'nin hukuk ve demokrasi saati 200 yıl geriye alınmıştır, özlemimiz, beklentimiz hiç kimseye biat etmeyen, çay toplamayan, cübbesini ilikleyip eğilmeyen, bağımsız ve hukukun onurunu koruyan bir yargıdır" dedi.

Barolar adına yapılan konuşmalardan sonra Genel Kurul’un ilk gün gündemi tamamlandı. Türkiye Barolar Birliği 34. Olağan Genel Kurulunun ikinci gününde seçim yapıldı. Kayıtlı 504 delegeden 486'sının oy kullandığı Genel Kurul'da, Metin Feyzioğlu geçerli 420 oydan 419'unu alarak yeniden dört yıl için başkan seçildi.

Seçimde yeni yönetim, Disiplin ve Denetim kurulları şöyle oluştu:

AV. FİLİZ SARAÇ

AV. GÜLTEKİN UZUNALİOĞLU