• Son Güncelleme : 20.04.2017 18:52
  • Haber Giriş : 20.04.2017 08:53
  • Etkinlik : 18.04.2017

Avukatlık Farklılıktır

Staj Eğitim Merkezi yeni eğitim dönemi açılışı, 18 Nisan 2017 Salı günü saat 13.00’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda yapıldı.

Sunumunu SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Zafer İşeri’nin yaptığı toplantının açılış konuşmasını SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Seyit Usta gerçekleştirdi. Usta konuşmasında, genç meslektaşlarına çeşitli öğütlerde bulundu.

Dönemin ilk dersini ise İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu verdi. Durakoğlu konuşmasında avukatlık mesleğinin önemi, staj döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar, toplumun avukatlık mesleğinden beklentileri konusunda açıklamalarda bulundu.

8-10 yıl önce 600-650 kişiye eğitim verecek bir alan planladıklarını, ancak bugün geldiğimiz noktada stajyer sayısının yılda 4000’e ulaştığını belirten Durakoğlu, staja hak kazananların, Üniversitelerin ve hukuk fakültelerinin denetimsiz bir şekilde olağanüstü artışı ve onların verdiği mezunular nedeniyle mesleğe ilişkin çok ciddi sorunların bulunduğu bir evrede avukatlığa başladıklarını bildirdi.

Başka baroların bu staj yükünü kaldıramayacaklarını anlayınca kota koyduklarını ifade eden Mehmet Durakoğlu, “Ama biz İstanbul Barosu olarak bize ne kadar başvuru olursa olsun, pek çok soruna rağmen bu sorunu göğüsleyebileceğimizi, bizim için meslektaşlarımızla birlikte olmanın sorunları aşabilmekten çok daha önemli olduğunu düşünerek, uzun bir tartışmanın sonunda bu noktaya geldik. Sizin başka illerde staj yapmanıza gönlümüz razı olmadı” dedi.

Staj Eğitim Merkezinde ders veren meslektaşlarımızın tamamen özveriyle, bunun hiçbir karşılığı olmadan bu görevi yaptıklarını kaydeden Durakoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Avukatlık bir el verme işidir, el verilerek yapılır, bilgi aktarılarak yapılır, böyle bir hizmetten söz ediyoruz, bunun da bilincinde olmanız gerekiyor. Staj öğrenilen dönemdir. Okulda öğrendiklerinizden çok daha farklı bir atmosfer içersine gireceksiniz ve o atmosferi bundan sonra da yaşayacaksınız. Stajınızı mutlaka verimli geçirmeye çalışın. Kötü staj yoktur, kötüyü öğrenmek vardır. Sanki sınava girecekmiş gibi öğrenmeye çalışın”.

Avukatlığı bir farklılık olarak niteleyen Durkakoğlu, bu bilgi ile birleştirebilinirse eğer, çok şeyin başarılabileceğini, o nedenle sürekli bilgi biriktirmek gerektiğini anlattı.

Yeni avukatlık modelinin bir alanda mutlaka uzmanlaşmayı zorunlu kıldığını, yanı sıra en az bir yabancı dil öğrenmenin gerektiğini vurgulayan Mehmet Durakoğlu, konuşmasının son bölümünde toplumun avukatlardan beklentilerini değerlendirdi. Durakoğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Evrensel hukukun kabulüne ulaşmış bir sonuç yaratmak zorundayız. Aksi takdirde bizim yaptığımız avukatlık değildir. Bu mücadeleleri yapmak zorundayız, bunun adresi de barodur. Baronuza sahip çıkın. Burada yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı mücadelesi, bir hukuk devleti mücadelesi yapılıyor. Topluma bunları anlatmamız gerekiyor. Bizim toplumumuz yargı bağımsızlığını, sadece avukatların, savcıların hâkimlerin bağımsızlığı gibi görüyor. Bunun böyle olmadığını anlatmak gerekiyor. Yargı bağımsızlığı insanca yaşamak, onurlu yaşamak demektir. Bunun mücadelesini yapmalıyız ve bunun mücadelesini avukatlar verebilmeli”.