• Son Güncelleme : 12.04.2017 16:43
  • Haber Giriş : 19.04.2017 08:55
  • Etkinlik : 18.04.2017

Çocuk Koruma Kanunu İle İlgili Hükümler Ve Uygulamalar

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezince düzenlenen “5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu İle İlgili Hükümler ve Uygulamalar” konulu dizi panellerin birincisi 18 Nisan 2017 Salı günü saat 14.00’da Baro Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapıldı.

Paneli yöneten Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Av. Aşkın Yaşar Topuzoğlu açılış konuşmasında panelin düzenlenmesindeki amacı belirtti. Topzoğlu, Çocuk Koruma Kanununun genel çerçevesini çizdi ve uluslararası mevzuattan beslenen kanunun aksayan yönlerinin düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

Çocuk Hakları Merkezi Kurucu Üyesi Av. Seyhan Akşen Paksoy, Merkezin kuruluşuna ilişkin özet bilgi verdi.  Çocukların tüm haklarının güvence altına alınması gerektiğini belirten Paksoy, bunun bir ölçüde 5395 sayılı reform niteliğindeki yasayla gerçekleştirildiğini bildirdi. Suça sürüklenen çocukların sadece çocuk mahkemelerinde yargılanması gerektiğinin altını çizen Seyhan Akşen Paksoy,  çocukların topluma kazandırılması için çocuk iyileştirme merkezleri ve çocuk evlerinin kurulması gerektiğini anlattı.

CMK Uygulama Merkezi Bölge Sorumlusu Av. Nilüfer Mertoğlu, 5395 sayılı yasa kapsamında çocukların yargılanması ve sorunları üzerinde durdu. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin ilkeleri üzerinde duran Mertoğlu, 5395 sayılı yasada da bu sözleşmedeki ilkelerin benimsendiğini belirtti. Konuşmasında çocuk yargılamasını anlatan ve bu konuda dikkat edilmesi gerekene hususlara vurgu yapan Mertoğlu, çocuk yargılamasında görev alanların özel eğitim almalarının daha yararlı olacağını söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Üyesi Uzman Psikolog Ceylan Ersun, ‘Ceza Adaleti Sistemi İçindeki Çocuklarla İletişim ve Sağaltım’ konulu görsel bir sunum gerçekleştirdi. Ersun sunumunda, çocukluktan yetişkinliğe geçiş, tekrar suç işleme, suça sürüklenmiş çocukların sağaltımı, çocuğu suça sürükleyen risk faktörleri, kolluk ve savcılıkla ilk temas, iletişim engelleri, sosyal izleme raporu ve denetim, sağaltım (rehabilitasyon ve tedavi) ve psikolojik danışmanlık alanları üzerinde durdu.

Panel yöneticisi Av. Aşkın Yaşar Topuzoğlu, kısaca panel konuşmalarını değerlendirdi. Daha sonra soru-cevap bölümüne geçildi.