• Son Güncelleme : 11.04.2017 19:06
  • Haber Giriş : 07.04.2017 23:50
  • Etkinlik : 05.06.2017

Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü Ümit Kocasakal’a Verildi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğince düzenlenen ‘Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü’ bu yıl Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, 2010-2016 tarihleri arasında üç dönem İstanbul Barosu Başkanlığı yapan Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal’a verildi.

5 Nisan 2017 Çarşamba günü saat 17.00’da Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde ödül töreni düzenlendi. Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu, Ulu Önder Atatürk ve şehitlerimiz için yapılan saygı duruşundan sonra İstiklal Marşımız söyledi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Dernek Genel Merkez Yönetim Kurulunun 11 yıl önce, kitapları, makaleleri, bilimsel eserleriyle, sosyal, kültürel, sanatsal etkinlikleriyle, cumhuriyet değerlerinin tanıtımına, gelişmesine emek veren, demokrasi, insan hakları, hukuk devletini savunan, laiklik ve çağdaşlıkta ilkeli ve onurlu duruşuyla topluma ve ülkemize katkıda bulunmuş olan bir aydınımıza ‘Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü’ verme ve bunu her yıl tekrar etme konusunda karar aldığını söyledi.

Çelikel, Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülünün  ‘Türkiye Devletinin dini İslam’dır’ ibaresinin anayasadan çıkarılışının 87. Yıldönümü olan 10 Nisan haftasında verildiğini belirterek şöyle dedi: “10 Nisan olayı Osmanlı İmparatorluğunda 700 yıllık dini yönetimden sonra devlet katında din hâkimiyetinin sona erdiğini ve Türkiye Devletinin resmi bir dininin olmayacağının ifadesidir. Bu değişiklik cumhuriyet yönetiminin yasalar ve uygulamalarla ilk günden itibaren gerçekleştirdiği laikliğin anayasal zeminde kabulü anlamını taşımaktadır. Nitekim laiklik ilke olarak 5 Şubat 1937’de yapılan değişiklikle anayasa metnine girmiştir”.

Konuşmasında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin yaptığı önemli çalışmaları anlatan, laikliğin toplum yaşamındaki önemine vurgu yapan Çelikel, Anayasa değişiklikleri konusuna da değinerek, son 15 yılda uygulanan politikalarla cumhuriyet değerlerinin aşındırıldığı, düşünce ve ifade özgürlükleri ile bağımsız yargının baskı altında olduğunu, bu nedenle referandumda HAYIR diyeceklerini anlattı.

Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülünün bu yıl 11.sinin verileceğini hatırlatan Prof. Dr. Aysel Çelikel, şöyle konuştu: “Dernek Yönetim Kurulu, 11. ödülün, Atatürk Cumhuriyetini, devrimleri, laikliği, hukukun üstünlüğü, adil yargılanma hakkını, kısaca demokrasiyi savunan, uygulayan, bilimsel eserleriyle, konferanslarıyla doğruları anlatan Doç. Dr. Ümit Kocasakal’a verilmesini uygun görmüştür. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi olan ve İstanbul Barosunun üç dönem başkanlığını onurla yapmış olan Ümit Kocasakal, güçlü kişiliği, engin hukuk bilgisiyle, Ergenekon ve Balyoz gibi sahte davalarla hukuksuzluğu, oynanan oyunları halka anlatmak için verdiği mücadeleyle temayüz etmiş örnek bir yurtseverdir”.

Açılış konuşmasından sonra Ümit Kocasakal alkışlar arasında kürsüye davet edildi. Kocasakal’a Ödülü, Prof. Dr. Aysel Çelikel, bir buket çiçek ise İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu tarafından verildi.

2007 yılında düzenlenen Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü daha önce, Muazzez İlmiye Çığ, Fazıl Say, Sabih Kanadoğlu, Dr. Rıza Türmen, Prof. Dr. Yıldız Kenter, Gülriz Sururi ve Gence Erkal, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Prof. Dr. Doğan Kuban’a verildi.

Çağdaş Yaşam Cumhuriyet Ödülü’nün 11.sini alan Ümit Kocasakal’ın önce özgeçmişi sunuldu. Kocasakal daha sonra bir teşekkür konuşması yaptı. Ödülün 5 Nisan’da verilmesini anlamlı bulan Kocasakal, 5 Nisan’ın avukatlar günü olduğunu belirtti ve adalet savaşçısı meslektaşlarının avukatlar gününü kutladığını, avukatların tüm yurttaşların hak arama öncüleri olduklarını, bu açıdan da yurttaşların da hak arama günü olduğunu söyledi.

Kazancakis’in “önüne iki yol çıkarsa asla düz ve kolay olanından gitme, yokuş yukarıya tırman ve kanlı ayak izlerini izle” sözünü yaşam felsefesi yaptığını belirten Kocasakal, “Ortada bir başarı varsa bunun tümü benim değildir. Başta ailemin, çalışma arkadaşlarım ve bize inananların büyük katkısı vardır” dedi.

Konuşmasında Türkiye’nin bugünü ve geleceğine ilişkin değerlendirmeler yapan Kocasakal, Türkiye’nin bugün çok büyük bir emperyalist saldırı ve kuşatma altında olduğunu, bunun 10 Kasım 1938’de başlayıp günümüze kadar geldiğini söyledi. Bütün bunların başımıza Atatürk’ten ve Cumhuriyetten uzaklaştığımız için geldiğinin altını çizen Ümit Kocasakal, özetle şöyle konuştu: “Bugün başımıza gelen büyük bir felaket var: Anayasa değişiklikleri. Halkın oyuna sunulan bu metin, ulusal bütünlüğümüze, devletimizin varlığına ve güvenliğine, milli egemenliğimize karşı ABD ve AB’nin kurduğu küresel bir tuzaktır. Bu tuzakla Türkiye’nin parçalanmasının ve Büyük Kürdistan’ın kurulmasının alt yapısı hazırlanmaktadır.  Bunun temel çıkış noktası şudur: Bir ülkede kurumlar, kurallar, denetim, çeşitli sigortalar ve 550 kişilik bir Meclisiniz varsa, bir şey yapmak çok kolay değildir. Ama bütün kuvvetler, bütün yetki tek bir kişide toplandığında, bu tek kişiyi ikna etmek çok daha kolaydır. İşin özü ve özeti budur. Getirilmek istenen sistem bir hükümet sistemi değil, hükmetme sistemidir. Bir kişinin 80 milyona hükmetmesinin alt yapısıdır”.

Konuşmalardan sonra uluslar arası sanatçımız Piyanist Şevki karayel, Johan Sebastian Bach, Franz Schubert ve Frederic Chopin’in eserlerinden oluşan bir konser verdi.