• Son Güncelleme : 17.02.2017 13:41

Devrim Yasamız Medeni Kanun’un Kabulünün 91. Yılı

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği

Kadınların anayasası olan Medeni Kanunumuzun 1926 yılında kabulü ile kadın vatandaş oldu. Kadın hakları laiklik ilkesi ile güvence altına alındı. Oysa günümüzde geleceğe yönelik hedeflerimizi belirleyemez, gerçek demokrasi için savunmayı sürdürdüğümüz kadın erkek eşitliği açısından bir yıl sonrayı bile öngöremez olduk.
17 Şubat, bugün, aynı zamanda Medeni Kanun’un kabulünün 91. Yılı; ülkemizde hukuk birliğinin temelinin atıldığı gündür. 17 Şubat’lar kadınların eşit yurttaş olarak haklara sahip olduğu gündür.

Kadının kimliği, kişiliği ve haklarının yok sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Son yıllarda, kadını sadece anne rolü ile sınırlayan, kadını BİREY olarak görmeyen bu anlayış devletin her kademesinde sürekli dile getiriliyor. Kadın üzerinden din odaklı bir toplumsal yaşam dayatılıyor. “Müslüman kadın doğum kontrolü yapmaz” gibi, toplumu inanç temelli ayrıştırıcı sözler birbiri peşine sıralanıyor.

Özellikle 2016 Mayıs ayında “Boşanma Komisyonu” diye anılan “Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar İle Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Meclis Araştırması Komisyonu” raporunda, kadınların kazanılmış yasal haklarını geri almaya yönelik öneriler getirilmiştir. Bu öneriler kadın haklarının hukuk yoluyla geriye götürülmesine yönelik adımlardır.

Ancak biz, kazanılmış haklarımızın bilincinde olan kadınlar, eşitlik mücadelemizi sürdürmekte, haklarımızı korumakta kararlıyız.

Çünkü kadın erkek eşitliğinin, bir demokrasi meselesi; laiklik ilkesinin kadın haklarının güvencesi olduğunu biliyoruz. Bu geriye gidişe izin vermeyeceğiz!

16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak Referandumda rejim değişikliğine yol açacak nitelikteki, adına “Türk Tipi (!) Partili Cumhurbaşkanlığı” denilen Anayasa değişikliğini bütün üyelerimizle reddediyoruz.

İstanbul Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak ülkenin OHAL ile yönetildiği, bölücü - gerici terör saldırılarının can aldığı, her gün şehitlerin acısıyla ailelerin ve toplumun kahrolduğu, can güvenliğinin kalmadığı, her dört gençten birinin işsiz olduğu bir dönemde, ÜLKEMİZİN, MİLLETİMİZİN, CUMHURİYETİMİZİN BEKASI ADINA, toplumun huzuru adına Anayasa değişikliğine referandumda “HAYIR” diyoruz.

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB)