• Son Güncelleme : 17.02.2017 12:21
  • Haber Giriş : 16.02.2017 09:36
  • Etkinlik : 15.02.2017

Referandum Sürecinde İstanbul Barosu

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, bu çerçevede anayasa değişikliğiyle neler amaçlandığını halka anlatmak amacıyla düzenlenen çeşitli toplantılara katılarak konuşmalar yaptı.

Ulusal Strateji Merkezi ve Eğitim-İş İstanbul 4 Nolu Şubesince düzenlenen ‘Cumhuriyet Hukuku ve Milli Seferberlik Hükümeti Çalıştayı, 12 Şubat 2017 Pazar günü Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezinde yapıldı.

Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu özetle şöyle dedi: “Türkiye Cumhuriyetin nasıl yazılacağına karar verilecek bir süreçteyiz. Anayasa değişikliği ile Başkanlık sistemine geçme gayretinin arkasında Amerikan emperyalizminin olduğunu çok net görüyoruz. Teslim olmamalıyız. Önümüzdeki iki ay çok yoğun çalışmalı ve bu girişimi boşa çıkarmalıyız”.

2010 referandumu olmasaydı…

Beykoz Milli Birlik Hareketi tarafından 5 Şubat 2017 Pazar günü Beykoz Vakfı Konferans Salonunda düzenlenen panele İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu konuşmacı olarak katıldı.  Eski MHP Milletvekili Nazif Okumuş’un yönettiği panelde konuşan Durakoğlu 2010 anayasa değişikliği sonuçlarının 15 Temmuz’u doğurduğunu söyledi. Durakoğlu “Referanduma sunulacak anayasa değişiklikleri de geçerse Türkiye’ye artık bir hukuk devleti diyemeyeceğiz. Biz 2010 anayasa değişikliğinde benzer konuma gelmiştik. Biliyorduk ki o anayasa Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yeniden düzenlenmesiyle ilgiliydi. Bunu yapmayın dedik. Cemaeat bilerek bu kuruma hâkim oldu. TSK’nın itibarsızlaştırılması için uğraşıldı. Çünkü Amerikan emperyalizminin Orta Doğu’daki oyununun karşısındaki tek güç TSK’ydı. 2010 referandumu olmasaydı, 15 Temmuz olayını yaşamayacaktık” dedi

Türkiye’de adalet talebi yok…

Toplumcu Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin Hukuk Düzeni’ konulu panel Bursa Nilüfer belediyesi Konak Kültür Ev’inde gerçekleşti. İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, panele konuşmacı olarak katıldı. Durakoğlu panelde özetle şunları söyledi: “Türkiye’nin temel sorunlarından biri yurttaşların adalet talebinde bulunmamasıdır. Bizim böyle bir eksiğimiz var. Oysa adalet ekmek kadar, bu kadar gereklidir. Bizim ülkemizde insanlar aş. İş, su istiyor ama adalete istemiyor. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Yurttaşın adalet talebi olmadığı zaman, siyaset kurumunun olayın içine girmesi, hukuku kendi ölçüleri içinde biçimlendirmesi hepimizi büyük bir sarmalın içine sokuyor. Hukuksuzluk yargı eliyle meşrulaştırılıyor. Biz bu ülkede yargıyı bağımsız kılamadık. Bununu nedenleri arasında da talep eksikliğine ilişkin değerlendirmeler var. Türkiye’de yargı bağımsızlığı sanki sadece yargı görevi yapanların bir sorunuymuş gibi tespit edilmeye çalışılıyor. Temel eksiklerden biri de budur.”

Rejim Değişikliğine Dönüşür Kaygısı…

İstanbul Anayasa Platformu, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği ve CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı tarafından 15 Ocak 2017 Pazar günü Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezinde düzenlenen ‘Anayasa Değişikliği Neler Getiriyor’ konulu panelin açılış konuşmasını İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu yaptı. Durakoğlu, anayasa değişikliğinin basit bir sistem değişikliği olmadığına dikkat çekti. Değişikliklerin onun ötesinde anlamlar taşıdığını belirten Durakoğlu, bunun giderek bir rejim değişikliğine dönüşebileceği endişesi ve kaygısının taşındığını söyledi.  Durakoğlu şöyle devam etti: “AKP ve MHP’ye oy vermiş olanlardan şimdi ‘Hayır’ oyu isteyeceğiz. Bizim dışımızdakilere giderek onlara bazı şeyler anlatmamız gerekiyor. İnanarak ve mücadele ederek bu işi yapmamız gerekiyor. Çünkü çok ciddi bir aşamadayız.”

Anayasa değişikliği ülkemize neler kaybettirecek?

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, anayasa değişikliğiyle getirilmek istenen sistemin sakıncalarını anlatmak üzere çeşitli salon toplantılarına katıldı. Buralarda yaptığı konuşmalarda, eğer değişiklikler 2010 referandumunda olduğu gibi kabul edilecek olursa Türkiye’nin karşı karşıya kalacağı ağır sorunların neler olabileceğini anlattı.

Durakoğlu bu çerçevede, Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde, Bakırköy Tarık Akan Kültür Merkezinde, Büyük Ada’da düzenlene bir toplantıda, katıldığı bazı televizyon programlarında konuşmalar yaptı. Durakoğlu, anayasa değişikliğinin referanduma sunulacağı 16 Nisan 2017 tarihine kadar bu tür çalışmalarına devam edecek.