• Son Güncelleme : 05.01.2017 18:56
  • Haber Giriş : 05.01.2017 20:33
  • Etkinlik : 04.01.2017

Anayasa Değişikliklerinin Yasalaşmaması İçin Mücadele Edilecek

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin Meclis Anayasa Komisyonunda kabul edilmesi üzerine, çeşitli meslek odası ve sivil toplum kuruluşu bileşenlerinden oluşan İSTANBUL ANAYASA PLATFORMU, teklifin TBMM’de kabul edilmemesi için mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

İstanbul Anayasa Platformu bileşenleri 4 Ocak 2017 Çarşamba günü İstanbul Barosu Kültür Merkezinde bir toplantı yaptılar.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, yapılan bu ikinci toplantıda, anayasa değişikliklerinin yasalaşmaması için yapılacak mücadele yöntemlerin ele alınacağını söyledi.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Av. Nazan Moroğlu, 2017 yılının terörle başladığını, Türkiye’nin içte ve dışta terörle mücadele ederken, hukuk devletinde olmaması gereken bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin Anayasa Komisyonundan ışık hızıyla geçtiğini söyledi. Anayasa değişikliklerinin yönetmelik değişikliği mertebesine indirildiği, toplumsal uzlaşma metninin hiç kimsenin görüşü alınmadan değiştirildiğini belirten Moroğlu, otoriter bir devlet yapılanmasına doğru hızla gidildiğini, demokrasi güçlerinin bu gidişe karşı mücadele vermesinin zorunlu hale geldiğini bildirdi.

Bu mücadelede izlenecek yol hakkında bilgi veren Moroğlu, öncelikle Teklifin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sürecinde milletvekillerine ve halka yönelik etkinlikler yapılmasının, sosyal medyanın kullanılmasının ve açık hava etkinlikleri düzenlenmesinin yararlı olacağını anlattı. Moroğlu, “platform üyeleri arasında sağlıklı bir iletişim kurmalı, görev bölümü yapmalı, sosyal medyayı doğru kullanmalıyız. Meclisteki oylamada 330’u bulmamaları için etkili çalışmalar yapmalıyız” dedi.

İstanbul Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat ise şunları söyledi: “Meclisten bu yasanın olur almaması için neler yapacağımızı yönetim kurullarımızla görüşüp hemen etkinliklerimize başlayacağız. Milletvekillerine, daha kısa metinleri faks, e-mail’le göndermeye devam etmeliyiz diye düşünüyorum. Ayrıca küçük gruplar halinde milletvekilleri ziyaret edilebilir, yüz yüze görüşmeler yapılabilir. Halka yönelik çalışmalarımız da çok önemli. Meydanlara ve salonlara toplayacağımız kişilere durumun vahametini anlatmak zorundayız. Edindiğimiz bilgileri en yoğun ve anlaşılır bir biçimde halkımıza anlatmamız gerekiyor. Yapacakları şeyin Anayasa değişikliklerine HAYIR demek olduğunu anlatmamız ve onları yüreklendirmemiz gerekiyor”.