• Son Güncelleme : 30.12.2016 17:11
  • Haber Giriş : 28.12.2016 17:07
  • Etkinlik : 27.12.2016

Berlin Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Başkan Durakoğlu’nu Ziyaret Etti

Berlin Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Bilinç Isparta, 27 Aralık 2016 Salı günü saat 17.00’de İstanbul Barosu’nu ziyaret ederek İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile görüştü. Görüşmede, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Necmi Şimşek ve İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Cengiz Yaka da hazır bulundular.

Berlin Barosu’nun aylık dergisinde yayınlanmak üzere İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ile röportaj yapan Isparta, Türkiye’de avukatlık mesleği ve savunma hakkı ihlalleri, 15 Temmuz sonrası süreç ve avukat yargılamaları, avukatlık mesleğinin sorunları konularında Başkan Durakoğlu’na sorular yöneltti.

2010 referandumu sonrası İstanbul Barosu’nun mücadelesine değinen Durakoğlu, Türkiye’de yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirdiğini, her türlü darbe girişimine  tamamen karşı olduklarını, ancak 15 Temmmuz sonrası OHAL ile otokratik bir yönetime gidilmeye çalışıldığını, OHAL’e neden olan unsurlardan sapılarak yasamanın by-pass edilme girişimlerinin olduğunu belirtti. Rektör atamalarındaki şekli değişikliği örnek gösteren Başkan Durakoğlu, ilgisi olamayan uygulamaların OHAL eliyle otokratik yönetime yönelttiğini vurguladı. Gelinen vahim noktada, toplam 15.000 hakim ve savcının ¼’ünün görevine son verildiğini, cezaevlerinde avukat müvekkil görüşmelerine ciddi sınırlamalar getirildiğini, KHK’lar ile yargının soruşturma safhasında sakatlandığını ifade etti, toplumsal baskının avukata yansıması sonucu avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilme endişesi taşıdığını kaydetti.

Meslek sorunlarından çok yargının sorunlarının konuşulması gerektiği bir dönemden geçtiklerinin altını çizen Durakoğlu, yargıda tüm bu sorunlar yaşanırken sadece avukatların kurtarılmasının mümkün olmadığını, sorunların bütüncül bir bakış açısı ile ele alınması gerektiğini ifade etti. Durakoğlu, kurulan sulh ceza mahkemelerinin tutuklama müesseselerine dönüştürüldüğünü, savcıların inisiyatiflerini kaybettiklerini, yargılamaların nerede ise polis fezlekesi ile yürütüldüğünü belirtti, tutuklamanın tedbir olmaktan çıktığını, 15 Temmuz sonrası tam bir korku ortamı yaşandığını, korkunun yargıçları şekillendirdiğini söyledi.

Durakoğlu, başkanlık sisteminin toplumsal kutuplaşmadan çıkışın formülü olarak gösterildiğini ve böyle bir algı ve demokrasiden uzak bir empoze ortamı yaratılmaya çalışıldığını, parlamenter sistemin eksikliklerine vurgu yapılarak başkanlık sisteminin dayatıldığını sözlerine ekledi.

Avukatlık mesleğinde yaşan problemlerine ilişkin soruyu yanıtlayan Başkan Durakoğlu, avukatlık sınavının olmayışının ve hukuk fakültelerinin sayısının kontrolsüz artışının nicel çokluğa yol açtığının, bunun da niteliksel problemleri beraberinde getirdiğini, meslektaşların ekonomik sorunlar ve bunun yol açtığı haksız rekabet ile karşı karşıya kaldıklarını, Türkiye’deki mevcut sistemin avukatlar açısından çökme noktasında olduğunu ifade etti.

Berlin Barosu ile İstanbul Barosu arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan İşbirliği Protokolü’nün detaylarını da görüşen Durakoğlu ve Isparta, barolar arası bilgi alışverişini mümkün kılacak ortak seminerler düzenlenmesi ve genç avukat değişim programının hayata geçirilmesi hususlarını ele aldılar.