• Son Güncelleme : 22.12.2016 19:41
  • Haber Giriş : 19.12.2016 13:56
  • Etkinlik : 10.12.2016

AVUKATA İŞKENCE, UTANÇ VESİKASIDIR.

Geçtiğimiz Çarşamba günü, güvenlik güçleri tarafından yapılan bir operasyonda Kıraç’ta gözaltına alınan 32 şüpheli şahıs arasında bulunan Av. Barkın Timtik ile ancak dün yapılabilen görüşme sırasında, işkence gördüğü ve bu işkence izlerinin fiziken tesbit edilebilecek şekilde bulunduğu anlaşılmıştır.

Av. Barkın Timtik’in gözaltı sürecinde yaşadıkları, hukuk devleti iddiası taşıyan bir ülke için utanç vesilesidir.

• Operasyona maruz kalanlara, bir eylem sırasında değil, şüphe üzerine yakalama işlemi uygulanmıştır. İşlemi takiben, Esenyurt Emniyet Müdürlüğüne götürülen Av.Timtik ile meslektaşlarının görüşmesi 4 gün boyunca engellenmiştir.
  • Avukat olduğu bilinmesine karşın, sorgusu kollukta ve savcı olmaksızın yapılabilmiştir.
  • Sorguya katılan meslektaşları tarafından, Av. Barkın Timtik’in işkence gördüğü tesbit edilmiştir.
  • Bu gelişme üzerine, İstanbul Barosu Yöneticileri tarafından Emniyet Müdürlüğü nezdinde mahallinde yapılan başvurular da kabul edilmemiştir.

Bir an için yakalama ve gözaltına ilişkin bütün somut gerekçelerin varlığı ve haklılığı kabul edilse dahi, öncelikle bir yurttaşın işkence görmesi asla kabul edilemez. Kaldı ki, avukat olduğu bilinen bir kişiye karşı bu yola tevessül edilebilmiş olması, hiçbir gerekçeyle açıklanamaz.

Avukatların konumlarına, yasaları tarafından düzenlenen hükümlerle tanınan ayrıksılıklar, onlara ilişkin bir ayrıcalık değildir. Yurttaşların hak arama özgürlüklerinin teminatı olan avukatlara, mesleklerini ifa ederken her türlü yardımı sağlamak, uluslararası sözleşmelerle kabul edilen devlet yükümlülüğüdür. Buna rağmen, kolluk güçlerinin doğrudan avukata yöneltilmiş bir işkenceyle, avukatın görevini yapmasını engellemek ve O’na gözaltı işlemi uygulamak, hiçbir gerekçeyle – OHAL ile bile–  açıklanamaz.

İstanbul Barosu olarak, Av. Barkın Timtik’e uygulanan işkence olgusunu ve sonuçlarını ciddiyetle ve hassasiyetle takip edeceğiz. Bu takibimizin, adalet camiasına ilişkin bir utancın daha fazla taşınmaması ve yinelenmemesi için elzem olduğu kanısındayız. Bu utancın, “adalet” iddiası taşıyan hukuk kurumsallıklarınca paylaşılamayacağına inanmak istiyoruz.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI