• Son Güncelleme : 06.10.2016 17:47
  • Haber Giriş : 06.10.2016 14:28
  • Etkinlik : 30.09.2016

Devletin Başındaki Kişinin Devletin Kuruluş Felsefesiyle Sorunu Var

İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek, 30 Eylül 2016 Cuma günü Ulusal Kanal’da yayınlanan NASIL YANİ adlı programda, Lozan’la ilgili tartışmalara değindi.

Devlet başkanlarının başında bulundukları devletin kuruluş felsefesiyle sorunlu olmaması gerektiğinin altını çizen Hüseyin Özbek,  normalde devlet başkanlarının o devletin kuruluş felsefesini temsil ettiklerini, ülkenin ekonomik ve sosyal çıkarlarını savunmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin bu alanda bir talihsizlik yaşadığını belirten Özbek,  “Talihsizlik devleti temsil eden kişinin devletin kuruluş felsefesiyle sorunlu olması, bunu içselleştirememiş olmasıdır, oysa Lozan yeni bir devletin kurulabilmesinin ön koşuludur” dedi.

Konuşmasının ilk bölümünde Lozan’a geliş sürecinin geniş bir özetini yapan Özbek, devletin belli yerlerinde bulunan kişilerin objektif anlamda ortaokul düzeyinde Lozan bilgisine sahip olmaları gerektiğini bildirdi.

Uluslar arası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Barış Doster de konuşmasında, Abdülhamit sevdasıyla Lozan, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa düşmanlığının hep aynı ağızlar tarafından dillendirilmesi, zaman zaman toplumun önüne atılmasını emperyalizme sadakat beyanı ve ona hizmet anlamı taşıdığını söyledi.