• Son Güncelleme : 22.09.2016 11:35
  • Haber Giriş : 06.09.2016 16:38
  • Etkinlik : 03.09.2016

Darbe Kalkışmasıyla Kurtulan, Olmayan Demokrasi Değil, Demokratik Anayasal Sistem İhtimalidir

İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, 3 Eylül 2016 Cumartesi günü saat 14.30’da Ulusal Kanal’da yayınlanan Gazeteci Tuncay Mollaveyisoğllu’nun sunduğu ANINDA GAZETE programında adli yıl açılışı, darbe kalkışması, yargı bağımsızlığı konularında değerlendirmelerde bulundu.

Adli yıl açılışında yaşananların ülkemizin geleceği açısından duyulan kaygıları daha da derinleştirdiğini belirten Kocasakal,  bir hukukçu olarak asla görmeyi istemediği ve meslek hayatında en fazla üzüntü duyduğu günlerden birini yaşadığını söyledi.

Bu yaşananları daha iyi anlayabilmek için büyük resmin arka plana bakmak gerektiğini kaydeden Ümit Kocasakal, yaşanan 15 Temmuz darbe kalkışması ile ülkenin çok büyük bir badire atlattığını, buna devletin her kademesine sızdırılmış, sızmasına göz yumulmuş, hatta bilerek ve isteyerek ülkenin kurumlarının emperyalist destekli bir yapıya teslim edilmesinin neden olduğunu bildirdi.

Darbe kalkışmasının önlenmesiyle Türkiye’de demokrasinin kurtulduğu iddialarının bulunduğunu belirten Kocasakal şöyle konuştu: “Oysa Türkiye’de demokrasi falan yoktu.  Türkiye’de kuvvetler ayrılığı yoktu, o işler bitmişti. Türkiye’de anayasaya uygun bir yönetim ve bağımsız yargı yoktu. O yüzden kurtulan, millet-ordu birlikteliğiyle bu darbe kalkışmasını Türk Silahlı Kuvvetlerinin ana gövdesinin sağlam duruşu, başta Atatürkçüler olmak üzere halkın, ne olursa olsun anayasal meşruiyete saygısı önlemiştir. Aslında kurtulan demokratik anayasal sistem ihtimalidir. Bu bile çok önemlidir”.

Kocasakal, darbe fırsatçılığı bir yana bırakıldığı takdirde gerçek anlamda bir yargı bağımsızlığını gerçekleştirme ihtimalinin ortaya çıkacağını, bunun herkes gibi siyasal iktidara da yararının dokunacağına dikkat çekti. Kocasakal, hukukta şeklin yargı bağımsızlığının teminatı olarak görüldüğünü belirtti ve yargı bağımsızlığı için hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı konularına açıklık getirdi.