• Son Güncelleme : 26.08.2016 15:41
  • Haber Giriş : 23.08.2016 11:45
  • Etkinlik : 18.08.2016

Fıratsız, Diclesiz, Gap’Sız Türkiye İçin Ülke Etnik Ve Mezhepsel Kaosa Sürükleniyor

İstanbul Barosu Genel Sekreteri  Av.Hüseyin Özbek, Ulusal Kanal’da  Tuncay Mollaveyisoğlu tarafından sunulan ANINDA GAZETE programına katıldı. Av.Celal Ülgen ve Emin Şirin’in de katıldığı yayında 15 Temmuz kalkışması ve sonrasında yaşananlara ilişkin görüşlerini açıkladı.

Av.Hüseyin Özbek, 29 Ekim 1923’ün Cumhuriyet’e geçişin yanında, uygarlıktan, demokrasiden, çağdaş hukuktan yana tercihin de başlangıç tarihi olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Türk halkının, ulus devletten üniter yapıdan yana tercihiyle, milli ekonomi, milli ordu, milli yargı, milli bürokrasi temelli bir devlet modelini benimsediğine işaret etti.

Türkiye’nin bulunduğu sorunlu coğrafyada sorunsuz yaşamanın, Cumhuriyetin kuruluş felsefesine bağlılıktan geçtiğini vurgulayan Özbek, devletin Ordu, yargı, bürokrasi gibi temel dinamiklerinin tasfiyesinin gerçekte Cumhuriyetin ve devletin tasfiyesi anlamına geldiğini belirtti.

Etnik bölücülüğün ve kökten dinciliğin, cemaat yapılanmasının ulus devlet karşıtı olmalarına dikkat çeken Özbek bunların Cumhuriyetle doku uyuşmazlığı içinde olduklarını vurguladı. Cemaat yapılanmasının dış dinamikler tarafından ülkede kaos yaratmak için kullanılmasını örneklerle açıkladı. Türk halkının ezici çoğunluğunun birleştirici, Cumhuriyetle, ulus devletle, Atatürk’le barışık din algısına sahip olduğunu, emperyalizmin halkın bütünleştirici din algısı yerine, cemaat ve tarikat yapılarının daraltıcı, ulus devlet ve demokrasi karşıtı din algısının öne çıkmasını istediğine dikkat çekti.

Siyasi iktidarın Türkiye’yi içerde dışarıda zora sokan, tüm komşularıyla sorunlu hale getiren politikadan bir an önce vazgeçip Cumhuriyet’in kuruluş değerleri doğrultusunda geleneksel çizgiye dönmesinin zorunlu olduğunu açıkladı.