• Son Güncelleme : 15.07.2016 14:47
  • Haber Giriş : 15.07.2016 13:40
  • Etkinlik : 15.07.2016

Cinsel Suçlarda Anayasa Mahkemesi Kararıyla Maduriyet Artacak, Hukuki Kaos Olacaktır

Anayasa Mahkemesinin 15 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışı cinsel istismar sayan düzenlemeyi iptal etmesi, hukukçular ve kadın kuruluşlarının büyük tepki göstermesine yol açtı. AYM söz konusu kararda mahkemelerin, olayın özelliğine göre takdir hakkı verilmesi görüşünde.

Yeni bir yasal düzenleme için TBMM’ye altı ay süre verildi. İptal kararı 7’ye altı çoğunlukla alındı.

İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, 14 Temmuz 2016 Perşembe günü saat 17.00’da NTV’de yayınlanan haber bülteninde olayı değerlendirirken kararla, cinsel suçlarla ilgili şu anda hapishanede olanların hapisten çıkmalarının önünün açıldığını söyledi.

AYM’nin, bu kararıyla Anayasanın maddeleri, Uluslararası Sözleşmeleri, Çocuk Koruma Kanunu ve Çocuk Hakları Sözleşmesinin göz ardı edildiğini belirten Tuskan, yüksek mahkemenin bu kararını yanlış bulduğunu belirterek, 15 yaş altı cinsel istismar davalarında rızadan söz etmenin doğru bir yaklaşım olmadığın bildirdi. Tuskan, kararla küçük yaşta çocuk evliliklerinin önünün açılacağının altını çizdi.

Programın Videosu için tıklayınız.