• Son Güncelleme : 01.06.2016 09:03
  • Haber Giriş : 20.05.2016 16:05
  • Etkinlik : 17.05.2016

Milletvekili Dokunulmazlığını Kaldırmak İçin Anayasa Değişikliğine Gerek Yok

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Durakoğlu, 17 Mayıs 2016 Salı günü saat 21.30’da Kanal B Televizyonunda yayınlanan Levent Yıldız’ın sunduğu GÜNDEM ÖZEL programında bazı milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’de Anayasaya ek madde eklenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mecliste görüşmeleri devam eden ek madde ile Anayasadaki dokunulmazlıkların kaldırılması yönündeki maddede her hangi bir değişiklik yapılmadığını belirten Durakoğlu, ek geçici madde değişikliğiyle belli bir tarihe kadar olan işlenmiş suçların tabi olacağı yeni bir algı ortaya çıkarılmaya çalışıldığını bildirdi. Durakoğlu, bu yeni düzenlemenin sadece 138 milletvekilini kapsayacağını, bu tarihten sonraki suçlar için Anayasanın mevcut düzenlemesi de aynen devam edeceğini hatırlattı.

Oysa milletvekillerinin yargılanmasına ilişkin dokunulmazlıkların kaldırılmasının çok kolay olduğunun altını çizen Mehmet Durakoğlu, şöyle devam etti: “Anayasa değişikliği yapılmasına gerek kalmaksızın bu yapılabilirdi. Önemli olan nokta da bu, ileri sürülen gerekçelerin bir anlamda inandırıcı ve içten olmamasının nedeni de bu aslında. Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasal usul, dokunulmazlığı kaldırılacak olan milletvekillerinin tek tek savunmalarının alınmasıyla gerçekleştirilmesi gereken bir usul. Bu süreçten geçilmesi gerekiyor. Bu sürecin sonunda da mecliste referandum gibi, 330, 367 gibi çoğunlukların aranmasına da gerek yok, sadece 276 oy ile bugünkü siyasal iktidarın sayısal çoğunluğunun çok yeterli olacağı bir düzenlemeyle bu yapılabilir. Teröre destek verdiği iddiasıyla bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması isteniyorsa, bu çok daha kolay bir yoldan yapılabilirdi. Başka partilerin desteğine de gerek yoktu”.

Durakoğlu, “Terör gibi bir belanın millet meclisinde adı milletvekili olan kimseler tarafından dahi ona destek verecek biçimde savunulmasını dünyanın hiçbir demokrasisi, hiçbir koruma kalkanı içersinde değerlendirmez. Böyle bir şey söz konusu olmaz. Bu tespit edilmişse, bu gerçekse, bu yargıya sevk edilmenin nedeni olabilir, olmalıdır ve bu TBMM’de tartışılmalıdır” dedi.

Programın diğer konuğu Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Hâkim Nuh Mete Yüksel, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için anayasaya eklenen ek geçici maddenin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Anayasalarda bu tür oynamaların hukuk devleti ile bağdaşmadığını belirten Yüksel, “Bu değişiklikle bir milletvekili yargılanacak, ama bundan sonraki süreçte aynı suçu işleyen bir milletvekili yargılanamayacak. O nedenle bu düzenleme adalet ilkesine de aykırı.  Siyaseten yapılan bir işlem söz konusu, hukuka uygun olmayan bir amaç için parlamentoyu araç olarak kullanma sonucu çıkıyor ortaya” dedi.

Programda kürsü dokunulmazlığı ve yargı sorunları da ele alındı.