• Son Güncelleme : 17.05.2016 11:54
  • Haber Giriş : 05.05.2016 11:01
  • Etkinlik : 30.04.2016

Laikliği ‘Özgürlükçü Laiklik’ Ya Da ‘Otoriter Laiklik’ Diye Tanımlamak Yanlış

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hasan Kılıç, 30 Nisan 2016 Cumartesi günü Halk Tv’de yayınlanan GÜRKAN HACIR’LA ŞİMDİKİ ZAMAN programında, TBMM Başkanınca ortaya atılan Anayasa’dan laikliğin çıkarılması beyanına ilişkin eleştirilerde bulundu. Programa Öğretim Görevlisi Elfin Tataroğlu, Araştırmacı-Ekonomist Ertan Aksoy da katıldı.

Laiklikten rahatsız olan çevrelerin ‘özgürlükçü laiklik’ ya da ‘otoriter laiklik’ gibi tanımlamalar yaptıklarını ve bunun yanlış olduğunu belirten Kılıç, dünyanın hiç bir yerinde böyle tanımlanan laiklik bulunmadığını, laikliğin tanımı ve anlamının açık ve net olduğunu, laikliğin din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi olduğunu vurguladı.

Bir takım tanımlamalarla laikliğin içinin boşaltılmaya gayret edildiğini belirten Hasan Kılıç, TBMM Başkanının laiklikle ilgili beyanını bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini, hiç kimsenin kaynağını anayasadan almayan bir yetkiyi kullanamayacağını, bunun bir anayasa hükmü olduğunu ve Meclis’in içinden laikliği çıkaracak yeni anayasa yapma yetkisinin bulunmadığını söyledi.