• Son Güncelleme : 22.02.2016 17:03
  • Haber Giriş : 15.02.2016 18:10
  • Etkinlik : 12.02.2016

Yeni Anayasa Yapımına Direnmek Meşru Bir Haktır

İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, 12 Şubat 2016 Cuma günü saat 15.00’da Ulusal Kanal’da yayınlanan ANINDA GAZETE programında yeni anayasa yapımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anayasanın başlangıç kısmının anayasa metnine dâhil olduğunu belirten Kocasakal, bunun 176. Maddenin son cümlesinde ‘Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkeleri belirten başlangıç kısmı, anayasa metnine dâhildir’ şeklinde vurgulandığını bildirdi.

Söz konusu maddede belirtildiği gibi başlangıç kısmının bu anayasanın içinde yer aldığını ve bir madde gibi bağlayıcılığı bulunduğunu hatırlatan Ümit Kocasakal, “İlk dört madde nasıl değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ise bu anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkeleri içeren bu başlangıç kısmı da değiştirilemez” dedi.

Başlangıç kısmının son bölümünde  “Anayasa …fikir inanç ve kararlarıyla anlaşılmak, sözüne ve ruhuna bu yönde saygı ve mutlak bir sadakatle yorumlanıp uygulanmak üzere Türk milleti tarafından demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur” cümlesinin bulunduğunun altını çizen Kocasakal şöyle dedi: “Herkesin şu soruyu sorma hakkı var: Anayasaya uymayan olursa, bir ihlal olursa bu ülkenin yargısı, jandarması, polisi var ve bütün bunlar varken niçin anayasa metnine dahil olan bu başlangıç kısmında belirtildiği gibi bu anayasa ayrıca Türk milletine, vatandaşlara emanet ve tevdi ediliyor? Emanet ve tevdi hepimize anayasayı koruma görevi veriyor. Bu aslında direnme hakkının ifadesidir. Bu, anayasayı korumak için meşru direnme hakkıdır”.