• Son Güncelleme : 08.12.2015 10:25
  • Haber Giriş : 30.11.2015 14:17
  • Etkinlik : 26.10.2015

Kadın Cinayetlerinde Takdiri İndirimlere Büyük Tepki

25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde, kadın dernekleri kadın cinayetlerinde takdiri indirimlere büyük tepki gösterdi. Bu tür cinayetlerin nefret suçları kapsamına alınıp caydırıcı olması bakımından cezada indirim yapılmaması istendi.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, 26 Kasım 2015 Perşembe günü NTV Televizyonunda yayınlanan HABER MERKEZİ programında, cinsel suçlarda özellikle takdiri indirim nedenlerinin artık göz ardı edilmesi ya da bu konuda yasal düzenleme yapılmasını zorunlu gördüğünü söyledi.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Keskin Kiziroğlu da aynı programda, sanık mahkemede uslu durdu, saygın davrandı diye TCK 62. Maddeye göre cezanın indirilemeyeceğini bildirdi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde, kadın dernekleri kadincinayetleri.org sitesinde Türkiye’de kadına yönelik şiddetin dökümünü yayınladı. Site verilerine göre, son beş yılda 1134 kadın öldürüldü. İki kadından birinin faili ya kocası ya da eski kocasıydı. 1134 cinayetin 217’sinde sistematik şiddet, taciz ya da tehdit var. 141 kadın şiddet ya da tehdit karşısında resmi makamlara başvurduğu halde öldürüldü. 234 cinayet devam eden bir ayrılık ya da boşanma sürecinde işlendi. Kadın derneklerine göre bu tablonun iyileştirilmesi ancak iyi hal ve tahrik indiriminin kaldırılmasıyla olur.