• Son Güncelleme : 09.11.2015 13:15
  • Haber Giriş : 05.11.2015 14:20
  • Etkinlik : 04.11.2015

Saygın Tutum İndirimi Takdiri İndirim Nedeni Olarak Görülmemelidir

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, 4 Kasım 2015 Çarşamba günü saat 12.00’da CNNTÜRK Televizyonunda yayınlana Haber programında kadın cinayetlerinde yapılan iyi hal indirimlerinin yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Tuskan, Diyarbakır’da 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel saldırı suçundan yargılanan sanığa hâkimin ‘saygın tutum’ indirimi yaparak cezasını 43 yıldan 11 yıla indirmesi ve saldırı suçundan hamile kalan ve bir çocuk dünyaya getiren mağdurun ruh sağlığının bozulmadığı gerekçesiyle ceza artırımına da gidilmemesini eleştirdi.

Ceza Kanununun 62. Maddesine göre ‘Saygın tutum’un iyi hal olarak değerlendirilmesinin hukuka aykırı bir durum olduğunu belirten Tuskan, çünkü mahkeme sürecinde zaten sanığın mahkemeye karşı saygılı olmak zorunda bulunduğunu, saygılı olmadığı takdirde bu durumun cezalandırılabildiğini, mahkemenin böyle bir yetkisinin bulunduğunu söyledi. Aydeniz Alisbah Tuskan, olayda, ağır bir suç bulunduğunu ve bu iyi hal indiriminin yapılmaması gerektiğini ve böyle bir kararı kabul etmenin mümkün olmadığını bildirdi.

Tuskan, mağdurun ruh sağlığının bozulmadığına inanmanın da çok zor olduğunu,  “Bir çocuğun kafasına taşla vurarak, saldırıda bulunarak hamile bırakılıyor ve çocuğa çocuk doğurtuluyor ve o çocuğun ruh sağlığının bozulmadığı iddia ediliyor, burada bir çelişki bulunduğu çok açık” dedi.