• Son Güncelleme : 10.07.2015 10:28
  • Haber Giriş : 06.07.2015 13:11
  • Etkinlik : 03.07.2015

Türk Halkı Alevi’Siyle Sünni’Siyle Cumhuriyet Şemsiyesi Altında Yaşamak İstiyor

İstanbul Barosu Genel Sekreteri Av. Hüseyin Özbek, 3 Temmuz 2015 Cuma günü saat 14.00’da Ulusal kanal’da yayınlana NASİL YANİ adlı programda 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Madımak Otelde meydana gelen katliamla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Programa, Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Mehmet Çamur, Gazeteci-Yazar Rıza Zelyut da konuk olarak katıldı.

2 Temmuz 1993 yılında meydana gelen Madımak olayının hukuk diliyle bir ifraz (ayrıştırma) olduğunu belirten Özbek, bu olayın etnik ve mezhepsel olarak Türk halkını farklı tribünlere yerleştirme operasyonu olduğunu söyledi. Özbek, bu anlamda Madımak olayının 29 Ekim 1923 tevhit (birleştirme-bütünleştirme) felsefesinin antitezi olduğunu bildirdi. Özbek şöyle devam etti:

“Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak sözünü geriye götürerek böyle anlamlandırmak lazım. Türkiye’ye dayatılan şey dünün terminolojisiyle 10 yıl 20 yıl geriye gidersek, Lübnanlaştırma, Yugoslavyalılaştırmadır. Bugünün terminolojisiyle adlandırmak gerekirse Türkiye’yi Irak ya da Suriye yapmaktır. Şu anda Türkiye, Madımak’ın, Kahramanmaraş’ın, Çorum’un bin beterini yaşatacak bir mezhep türbülansına sürükleniyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Türk halkı Alevi’siyle Sünni’siyle, her türlü etnik aidiyetiyle Cumhuriyet şemsiyesi altında birlikte yaşamak istiyor”.