• Son Güncelleme : 11.06.2015 17:32
  • Haber Giriş : 05.06.2015 17:43
  • Etkinlik : 05.06.2015

Anayasa Mahkemesinin İmam Nikahı İle İlgili Kararı Aile Düzeni Ve Çocuk Haklarının Temeline Koyulmuş Bir Dinamittir

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Süreyya Turan, 3 Haziran 2015 Çarşamba günü saat 21.00’da Kanal T Televizyonunda yayınlanan HUKUKİ BAKIŞ programında Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikâh kıymadan dini nikâh yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikâhı kıyan din görevlisine iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilmesini öngören TCK'nın 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkralarını 4'e karşı 12 oyla iptal etmesi konusunu değerlendirdi.

Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleriyle korunan kişilerin AYM kararından sonra resmi nikâh yapmadan evlenen küçük yaştaki kızların, kadınların mağdur olacaklarını belirten Turan, resmi nikâh yapılmadan imam nikâhıyla yapılan evliliklerle çoklu evliliklerin yolunun açılacağını söyledi.

Medeni kanunda evliliğin oluşabilmesi için belirli şartlar olduğunu hatırlatan Süreyya Turan, şöyle konuştu: “Dini nikâhta bu şartları öngörecek ve araştıracak hiç kimse yok. Bir kişi bu durumda birden çok kişiyle imam nikâhıyla evlenebilir. Buna hiçbir engel yok. Bugün Türkiye’de her üç evlilikten biri çocuk evliliğidir. Zaten Türkiye’nin başında böyle bir dert varken, resmi nikâh yapmadan dini nikâhla evlendirenlere cezanın kaldırılması bu sorunu daha da ağırlaştıracaktır”.