• Son Güncelleme : 04.06.2015 15:52
  • Haber Giriş : 29.05.2015 16:41
  • Etkinlik : 29.05.2015

Anayasa Mahkemesinin Nikâhla İlgili Kararı Anayasaya Aykırıdır

İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ayrdeniz Alisbah Tuskan, 29 Mayıs 2015 Cuma günü CNNTÜRK Televizyonunda yayınlanan BUGÜN programında Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikâh kıymadan dini nikâh yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikâhı kıyan din görevlisine iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilmesini öngören TCK'nın 230’uncu maddesinin 5 ve 6’ncı fıkralarını 4'e karşı 12 oyla iptal etmesi konusunu değerlendirdi.

Bu kararın, kadını korumadığını, kadının aleyhinde, kadın ve çocukları mağdur edecek bir karar olduğunu belirten Tuskan, kararın, kadın ve çocuk hakları sözleşmelerine, anayasanın da üstünde olan devlet olarak imzaladığımız uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu söyledi. Bu kararın erkek egemen bir anlayışın tezahürü olduğunu hatırlatan Aydeniz Tuskan, Anayasanın 41. Maddesinin devlete aileyi koruma görevi verdiğini, Anayasa Mahkemesi kararının caydırıcı önlemler ortadan kalktığı için dini törenle evlilikleri artıracağını, bunun da kadın ve çocukları mağdur edeceğini, çocuk gelinlerin sayısının artacağını bildirdi.