• Son Güncelleme : 26.05.2015 17:22
  • Haber Giriş : 22.05.2015 10:12
  • Etkinlik : 14.05.2015

Hukuki Gerekçe Kadının İnsan Haklarına Aykırıdır

15 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismar davasında verilen mahkeme kararının gerekçesi hukukçuları isyan ettirdi.

İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, 14 Mayıs 2015 Perşembe günü saat 20.15’de CNNTÜRK Televizyonunda yayınlanan HER ŞEY adlı programda mahkeme kararını değerlendirdi.

Tuskan konuşmasının başında şunları söyledi: “Mahkeme kararında ırza tecavüz suçunun mağduru suçlu gibi görülüyor, neredeyse hapis cezasıyla bu mağduru cezalandıracak bir karar. Ben dehşet içinde kaldım. Türk Ceza Kanununun 103. Maddesine göre 15 yaşını doldurmuş ya da doldurmamış konusu aynı şekilde değerlendiriliyor. Kararda bu tartışılıyor. Bu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırılık oluşturuyor. Mağdur daha bir çocuk, sanki reşit bir kişiymiş gibi, rızasıyla ilişkiye girmiş gibi değerlendirme son derece yanlış. Mağdur suçlu kabul ediliyor, böyle bir anlayışı yargıda kabul etmek mümkün değil”.