• Son Güncelleme : 06.03.2015 16:00
  • Haber Giriş : 24.02.2015 16:57
  • Etkinlik : 23.02.2015

Siyasal İktidar Bir İllüzyon Ustası

İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, 23 Şubat 2015 Pazartesi günü saat 21.00’da HABERTÜRK Televizyonunda yayınlanan Didem Yılmaz’ın yönettiği TÜRKİYENİN NABZI adlı tartışma programında İç Güvenlik Paketi olarak anılan yasa tasarısını çeşitli yönlerden eleştirdi.

Siyasi iktidarı bir ‘illüzyon Ustası’, olarak niteleyen Kocasakal, olanı olmamış, olmamışı da olmuş gibi sunmakta çok başarılı olduklarını, müthiş bir algı operasyonu yaptıklarını, İç Güvenlik Paketinin de bu illüzyonlardan biri olduğunu söyledi.

Görüşülmekte olan tasarının adıyla hiç ilgisi bulunmadığını, bunun psikolojik harekât olduğunu belirten Ümit Kocasakal,  bu paketin ülkede bir güvenlik sorunu varmış da onu gidermek için çıkarılıyormuş algısı yaratılmak istendiğini bildirdi. Kocasakal, “Eğer bu kanuna bir isim vermek gerekirse İç Güvensizlik Kanunu denilmelidir. Hiç Güvenlik Kanunu, ya da Türkiye Cumhuriyeti Rejiminin ve Anayasasının Değiştirilmesine ve Kalıcı Sıkıyönetim İlanına Dair Kanun da denilebilir” dedi.

Ümit Kocasakal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün güneydoğuda paralel bir devlet kurulmuş. Gece gündüz yol kesiliyor, kimlik kontrolü yapılıyor, mahkemeleri kurmuşlar, vergi topluyorlar, güpegündüz subayımızın ensesine kurşun sıkıyorlar… Siz yürürlükteki yasaları uygulamıyorsunuz, bu olaylar nedeniyle kanun çıkarıyoruz diyorsunuz. Bu kanunla getirilen bütün suçlar ve cezaları TCK’da ve diğer kanunlarda var. Tasarıyla Anayasaya açıkça aykırı olarak yargı yetkisi mülki amirlere ve polise devrediliyor. Yargı yetkisini bunlar kullanacaksa o zaman yargıya ne ihtiyaç var? Bu kanun yürürlüğe girerse beni bu polis şiddetinden kim koruyacak?”

Programa konuk olarak katılan İstanbul Barosu Eski Başkanı Av. Turgut Kazan da tasarının sakıncalı yünlerine işaret ederek eleştirilerde bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisi Çankırı Milletvekili ve Eski Çankırı Baro Başkanı İdris Şahin ve Kayseri Barosu Eski Başkanı Ali Aydın da tasarı lehinde görüş belirtti.