• Son Güncelleme : 19.03.2015 18:44
  • Haber Giriş : 24.02.2015 10:11
  • Etkinlik : 18.02.2015

Mecliste Görüşülen Sıradan Bir Yasa Tasarısı Değil

Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmekte olan kısaca İç Güvenlik Paketi olarak anılan, ‘Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ 18 Şubat 2015 Çarşamba günü saat 21.00’da CNNTÜRK Televizyonunda Ahmet Hakan’ın sunduğu TARAFSIZ BÖLGE programında ele alındı.

Programın konuk konuşmacısı İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen Tasarının normal bir yasa tasarısı olmadığını söyledi. Tasarıyla bir rejim değişikliği öngörüldüğünü, anayasanın açıkça askıya alındığını ve baskıcı ve zorba bir polis devleti rejiminin yasallaştırılmaya çalışıldığını belirten Kocasakal, şöyle konuştu: “Biz buna faşizmin yasallaştırılması dedik. Bu tespit çok iddialı bulunabilir, ancak tespitimizi doğrulayacak çok önemli gerekçelerimiz var. Meclisteki kavga görüntülerini asla onaylamıyoruz, ama görüşülmekte olan yasanın da normal bir yasa olmadığını bilelim. İç Güvenlik Yasası denilmesine bakmayın, bu bir psikolojik harekât aslında. Toplumun güvenliğini sağlamak amacına yönelik bir yasa gibi sunulmak üzere bu isim konulmuş. Oysa tam anlamıyla bu bir iç güvensizlik yasası”.

12 yıldır ülkeyi yöneten siyasal iktidar döneminde maalesef ülkenin kimyasıyla, genleriyle, genetiğiyle ve değerleriyle oynandığını ifade eden Ümit Kocasakal, “Toplum yüzde elli yüzde elli, bizden sizden, Kürt Türk, Alevi Sünni diye öylesine kutuplaştırıldığı ki, toplum gerildi. Bu bir fizik kuralıdır, ağzı kapalı bir tencerenin altına olabildiğince odun atarsanız, o tencere buhar gücünün etkisiyle kapağını atar. Toplumu maalesef patlama noktasına getirdiler” dedi.

Programa katılan Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran ve İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan da İç Güvenlik Paketi hakkında görüş ve eleştirilerini dile getirdiler. Programda, Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Alaaddin Varol ve Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Vahit Bıçak da tasarıyı savunan konuk olarak yer aldı.