• Son Güncelleme : 26.02.2015 15:54
  • Haber Giriş : 17.02.2015 16:52
  • Etkinlik : 16.02.2015

Kadına Şiddet Bir Toplum Sorunudur

Tarsus’ta vahşi bir cinayete kurban giden Özgecan Arslan olayı 16 Şubat 2015 Pazartesi günü saat 21.00’da CNNTÜRK Televizyonunda yayınlanan Ahmet Hakan’ın yönettiği TARAFSIZ BÖLGE programında ele alındı.

Programa konuk olarak katılan İstanbul Barosu kadın ve çocuk haklarından sorumlu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin başlıca sebebinin erkek egemen bakış açısı olduğunu, kadına şiddet olayının sadece bir kadın sorunu olmadığını söyledi. Kadına yönelik şiddet ve tecavüzlerin, öldürmelerin son on yılda giderek arttığını belirten Tuskan, kadın sorunu diye konunun hafife alındığını, aslında bunun temelinde eğitim yatan toplumsal bir sorun, bir demokrasi ve insan hakları sorunu olduğunu bildirdi.

Sigaraya gösterilen hassasiyetin kadına şiddet olaylarında gösterilmediğinin altını çizen Aydeniz Alisbah Tuskan, Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde bir sürü uluslararası sözleşmeye imza atıldığını, bunlardan en önemlilerinden biri olan İstanbul Sözleşmesinin kadınların önüne çıkarılan örf, adet engellerinin ortadan kaldırılması için devlete görev verdiğini hatırlattı. Tuskan,  Devlet uluslararası sözleşmeyi imzalamış, kabul etmiş ve ben bunun için mücadele edeceğim diyor, ama işte biz bu mücadeleyi göremiyoruz” dedi.

4+4+4 zorunlu ve kesintisiz eğitim sisteminin kesintisiz uygulanamadığına dikkat çeken Tuskan, Kız ve erkek çocuklarının farklı şekillerde eğitildiklerini, geçen yıl dördüncü sınıftan sonra 260 bin kız çocuğunun, 150 bine yakın da erkek çocuğun okuldan alındığını kaydetti. Tuskan, “Gerekli önlemler hemen alınmazsa, bu gidişle gelecekte daha kötü durumlarla karşı karşıya kalmamız mümkündür” dedi.

İki buçuk saat süren ve konunun çok değişik yönleriyle ele alındığı programa TKDF Başkanı Canan Güllü, Eski İstanbul Barosu Başkanı Av. Turgut Kazan, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Aydeniz Alisbah Tuskan, Hürriyet Gazetesi’nden Emel Armutçu, Mor Çatı Kurucusu Av. Canan Arın, KASAD-D Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Karan, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Erkek Muhabbeti Grubu Sözcüsü Bilhan Gözcü konuk olarak katıldı.